tisdag 4 februari 2014

Rödvinsgryta

Du behöver:

* Svamp
* Morot
* Vin (t.e.x. Shiraz Mourvedre Viognier 2012)
* Vatten
* Brun farinsocker
* Högrev
* Tomatpuré
* Gul lök
* Kryddor (svartpeppar, vitpeppar, salt, curry, paprika, chilli, lagerblad)
* Potatis
* Arrowrot
* Kalv buljong/Tärning

Börja med att rensa högrev på fett och skär grytbitar(spara lite fett på), Blanda kryddorna 1 krm svartpeppar, vitpeppar, curry, 1 tsk salt, 1 matsked brun farin socker, paprika (eller rökt paprika)

Stek kött med kryddor, hackad gul lök och lagerblad sedan lägg i ungefär 1 dl tomat puré, kalv buljong, hacka  morot och svamp ställ i kylen. Sedan är det dags att hälla i hela flaskan vin låt den reducera till hälften så du koncentrerar du smakerna och att du kokar bort eventuell alkohol. 

Efter det simra det så länge det behövs för att köttet ska bli mört. Ta upp en bit och smaka efter.

När köttet nästan är klart börja koka potatis och lägg i svamp och morot så det blir klart samtidigt på slutet, så kallat Al dente. fyll på med vatten och red av med arrowrot för en mer genomskinlig sås.

Smaka av så att kryddningen är rätt.

Tips:

Anledningen till att simra med lite vätska är att man vill ha koncentrerad stark smak för köttet att simra i så det smakar så mycket som möjligt sedan på slutet fyller man på med vätska, se bara till att köttet är täckt med vätska menas du väntar på det att bli klart. Palsternacka har en given plats i en rödvinsgryta eller sås tycker jag men hade inte detta hemma denna gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar